Κοιμόμαστε μαζί τους, τρώμε μαζί τους και τα μεταφέρουμε στις τσέπες μας. Τα ελέγχουμε, κατά μέσο όρο, 47 φορές την ημέρα – 82 φορές αν είστε μεταξύ 18 και 24 ετών, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.
Και τα αγαπάμε για καλό λόγο: Μας λένε τον καιρό, την ώρα της ημέρας και τα βήματα που έχουμε κάνει. Μας βρίσκουν συντρόφους (και σεξ), μας ψυχαγωγούν με τη μουσική και μας συνδέουν με τους φίλους και την οικογένεια. Απαντούν στις ερωτήσεις μας και καταπνίγουν τα συναισθήματα της μοναξιάς και του άγχους.
Αλλά η αγάπη του τηλεφώνου μπορεί να γίνει λίγο υπερβολική – τόσο που μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη αγάπη –την παλιομοδίτικη προσωπική επαφή με εκείνο το πρόσωπο που ζει και αναπνέει, που ονομάζετε σύντροφο, σύζυγο, εραστή ή έτερον ήμισυ.
Αν περιφρονείτε τον σύντροφό σας για το τηλέφωνό σας, αυτό ονομάζεται phubbing (τηλέφωνο + snubbing). Εάν περιφρονείτε ένα πρόσωπο για οποιονδήποτε τεχνολογικό τύπο, αυτό ονομάζεται technoference (τεχνολογική παρεμβολή).
«Το κλειδί για μια υγιή σχέση είναι να είστε παρόντες», λένε οι ειδικοί. Όταν ένας από τους συντρόφους ελέγχει συνεχώς το τηλέφωνό του, στέλνει ένα σιωπηρό μήνυμα ότι βρίσκει το τηλέφωνο (ή ό,τι βλέπει στο τηλέφωνο) πιο ενδιαφέρον από εσάς.
Σε μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychology of Popular Media Culture, το 70% των γυναικών, βρήκε ότι τα smartphones επηρέασαν αρνητικά την πρωτογενή τους σχέση. Περισσότερο από το 1/3 των 143 γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσε ότι ο σύντροφός τους απαντούσε σε ειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους. Ένας στους τέσσερις δήλωσε ότι ο σύντροφος τους έγραφε μηνύματα κειμένου κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους. Οι γυναίκες που ανέφεραν υψηλά επίπεδα technoference (τεχνολογικής παρεμβολής) σε αλληλεπιδράσεις με τους συντρόφους τους, ήταν λιγότερο ικανοποιημένες από τις σχέσεις τους και τη ζωή τους συνολικά.
Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που αισθάνονται περιφρονημένες. Ο Δρ Roberts, καθηγητής μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Baylor, έκανε ερωτήσεις σε 175 άνδρες και γυναίκες σχετικά με τη χρήση των smartphone των συντρόφων τους. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες, ποσοστό 46%, ανέφεραν ότι περιφρονούνταν τηλεφωνικά (phubbed) από τον σύντροφό τους. Οι άνθρωποι που ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα phubbing ανέφεραν επίσης υψηλότερα επίπεδα σύγκρουσης στις σχέσεις.
Στην προσπάθειά μας να συνδεθούμε μέσω της τεχνολογίας, αποσυντονιζόμαστε από τους συντρόφους μας και διακόπτουμε ένα είδος βιολογικής ευρυζωνικής σύνδεσης
«Οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι κάτι πηγαίνει στραβά», δηλώνουν οι ειδκοί. «Δεν γνωρίζουν απαραίτητα τι να κάνουν γι’ αυτό, αλλά είναι ανοιχτοί στην αλλαγή».
Τελευταία έχει παρατηρηθεί ότι όσοι μπαίνουν σε ψυχοθεραπεία, αρχίζουν να σέβονται τα όρια τηλεφώνου. «Τώρα απενεργοποιούν τα τηλέφωνά τους όταν βρίσκονται σε συνεδρία. Πριν από μερικά χρόνια, θα τα άφηναν να τους διακόψουν».
Εάν αισθάνεστε απογοητευμένοι από τις παρεμβολές του τηλεφώνου στη σχέση σας, μιλήστε στο σύντροφό σας, αλλά να είστε θετικοί. Δώστε έμφαση στα οφέλη της ουσιαστικής σύνδεσης. Αντί να υπαγορεύσετε στον συνεργάτη σας τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνει, δοκιμάστε μια προσέγγιση όπως ‘Μου αρέσει να μιλάω μαζί σου, αλλά όταν ελέγχεις συνεχώς το τηλέφωνό σου είναι δύσκολο να κάνουμε μια καλή συζήτηση’.
Το πρώτο βήμα είναι η ευαισθητοποίηση.
Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να «χωρίσετε» με το τηλέφωνό σας για αρκετό καιρό, ώστε να τα «ξαναβρείτε» με τον σύντροφό σας.
Ορίστε περιοχές στο σπίτι που δεν επιτρέπεται το κινητό τηλέφωνο. Αποφασίστε με το σύντροφό σας, ποιες περιοχές του σπιτιού σας, όπως το σαλόνι και η κουζίνα, πρέπει να μένουν εκτός από την τεχνολογική πρόσβαση. Και εξετάστε το ενδεχόμενο να μην χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο στο αυτοκίνητο, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χρόνο για να μιλήσετε με τον σύντροφό σας για αυτά που θέλετε.
Δοκιμάστε να μην έχετε το κινητό τηλέφωνο στην κρεβατοκάμαρα σας για μία εβδομάδα. Ναι, είναι διασκεδαστικό να ελέγχετε το Twitter λίγο πριν κοιμηθείτε ή όταν είστε άϋπνοι στις 2 το πρωί, αλλά ίσως έχετε περισσότερες πιθανότητες να συνομιλήσετε με τον σύντροφό σας εάν το τηλέφωνο ήταν αλλού. Και μόνο όταν δείχνετε ότι βάζετε το τηλέφωνό σας πάνω από τη σχέση σας, στέλνει ένα σαφές μήνυμα στον σύντροφό σας. Οι ψυχολόγοι προτείνουν να αγοράσετε μερικά από τα παλιά ρολόγια-ξυπνητήρια για το κομοδίνο σας και να βάλετε τα κινητά σας σε ένα καλάθι στην κουζίνα.
Κρατήστε τα τηλέφωνα μακριά από το τραπέζι. Όταν τρώτε στο σπίτι ή σε ένα εστιατόριο, κρατήστε τα τηλέφωνα μακριά από το τραπέζι. Η απλή παρουσία ενός κινητού τηλεφώνου – με την πιθανότητα να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή – μπορεί να εμποδίσει την ελεύθερη ροή της συζήτησης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο περιοδικό Environment & Behavior. Οι ερευνητές εξέτασαν πώς οι συνομιλίες μεταξύ δύο ανθρώπων επηρεάστηκαν από τα κινητά τηλέφωνα. Όταν ένα τηλέφωνο ήταν μπροστά κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, οι σύντροφοι βαθμολόγησαν τη συνομιλία ως λιγότερο ικανοποιητική και ανέφεραν λιγότερα συναισθήματα εμπιστοσύνης από ό, τι όταν τα τηλέφωνα απουσίαζαν.
Μιλήστε στο σύντροφό σας για τη χρήση του τηλεφώνου. Εάν πρέπει να κοιτάξετε το τηλέφωνό σας, ενημερώστε ότι το κάνετε. Όταν λέτε στο σύντροφό σας ελέγχω μόνο το σκορ/τον καιρό/ ή μία είδηση για δύο λεπτά, δείχνει ευγένεια και ότι γνωρίζετε ότι η προσοχή σας μετατοπίζεται. Μπορεί επίσης να σας κάνει πιο ευαισθητοποιημένο στο πόσο συχνά ελέγχετε το τηλέφωνό σας όταν ο σύντροφός σας είναι παρών.
Εάν η δουλειά του συντρόφου σας απαιτεί να είναι διαθέσιμος για το τηλέφωνό του όλο το εικοσιτετράωρο, συζητήστε ορισμένα λογικά όρια που θα ικανοποιούν τόσο τη δουλειά όσο και εσάς.
Σε περίπτωση που ο σύντροφός σας δείχνει απροθυμία να αφήσει τις ριζωμένες συνήθειες του για το τηλέφωνο, σκεφτείτε να στραφείτε σε μια αντικειμενική πηγή. Αντί να τον/την κατηγορείτε, μπορείτε να προτείνετε να κοιτάξετε και οι δύο τις συνήθειες του τηλεφώνου σας. «Τα ζευγάρια πρέπει να σχηματίσουν μια συμμαχία και να αποφασίσουν από κοινού ποιοι είναι οι νέοι κανόνες», υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι.
Πηγή psychologynow.gr